I dag har turgjengen i Tallin besøkt Greipstad menighets samarbeidspartner i Saku. Men før vi kom så langt, var det spontan dans på parkeringsplassen utenfor et kjøpesenter.
Med en stor og flott ungdomsgjeng, et høytaleranlegg og innøvde danser ble det raskt liv på en stor og ganske tom parkeringsplass på morgenen i dag. Bussen var på vei til Saku for å besøke den lutherske menigheten der, men et stopp måtte til for å handle diverse utstyr til dugnadshjelp i kirka. Dermed kom høyttaleren fort ut av bussen og dansen var i gang.
I bydelen Saku ble vi møtt av misjonær og prest Magne Mølster utenfor et flott, nytt kirkebygg. Bygget stor ferdig for tre og et halvt år siden, men menighetens røtter strekker seg tilbake til 1918 og kjelleren på et ølbryggeri kunne han fortelle.
Saku er nemlig kjent i Estland for sitt øl. Men området hadde også en sterk lekmannsbevegelse. Etter at Estland ble fri fra det russiske imperiet i 1918, var kristne i området på jakt etter et sted å samles. Ølkjelleren ble første lokasjon før man senere fikk bygget et bedehus.
Da andre verdenskrig var over, tok kommunistene over styret av landet. De fleste kirker og andre religiøse bygninger ble omgjort til andre formål. Spesielt hard var Stalin-perioden. Den kristne forsamlingen i Saku mistet sitt bedehus. Luthersk kristendom hadde for nær forbindelse til Tyskland og de forhatte nazistene som nettopp var kastet ut. Peeteli-kirken, som vi besøkte i går ble eksempelvis omgjort til et filmstudio. Mange prester ble også sendt til fangenskap i Sibir. Kristne ble i tillegg straffet på andre måter. Typisk var jobbnekt og studienekt for dem som ikke ville gi opp sitt kirkeliv. Mye av den kristne aktiviteten ble derfor videreført i hemmelige undergrunnskirker.
Fantasien ble tatt i bruk for å omgå kommunistenes forbud. Da julen ble avskaffet som høytid, ble det svært mange «fødselsdagsfeiringer» på julaften. Fødselsdagselskap for barn var også et vanlig dekke for å kunne drive søndagsskole. Et spesielt utslag av undergrunnstiden var at man senere fikk begrepet «betinget dåp». Siden dåpshandlinger ikke ble protokollført i kommunistperioden, var det mange som ikke visste om de hadde blitt døpt som barn. Når man så ønsket å bli døpt senere, ble det lagt inn en formulering i dåpshandlingen hvor man tok forbehold om at man ikke allerede var døpt.
I 1991 ble Estland på nytt fritt etter at Sovjetunionen kollapset. Den lokale lekmannsbevegelsen startet med ettermiddagsgudstjenester tre år etter. Mange kom til samlingene. Interessen for nye ting etter at kommunistperioden var over var stor. Dessverre klarte man ikke å ta vare på alle som kom. Frafallet ble etter hvert stort. Bønnegrupper ble satt i gang. Konkret ba man for å få et bedehus eller en kirke å samles i.
NMS startet sitt arbeid i landet i 2003. Målsettingen har vært å drive menighetsplanting og hjelpe eksisterende menigheter i områder hvor det ikke har vært lutherske kirker. Greipstad menighet har støttet dette arbeidet i flere år.
I 2013 ble Saku St. Thomas menighet offisielt stiftet med 12 medlemmer. Mange aktiviteter ble satt i gang for å skaffe midler til et kirkebygg. Omsider hadde man skaffet 2 millioner kroner, men manglet fortsatt tre. De tre siste millionene kom på plass da en statlig ordning ble satt ut i livet som skulle gi kompensasjon til menigheter og forsamlinger som hadde mistet bygg i kommunistperioden.
I dag står det et flott, moderne kirkebygg i Saku med solceller på det sørvendte kirketaket. I tillegg til en lys og flott kirkesal er det gode lokaler i kjelleren til blant annet barne -og ungdomsarbeid. Magne Mølster og kona Ave er misjonærer for NMS i Saku. Målsettingen er at lokale krefter tar over hele virksomheten. Magne tror ikke dette ligger langt fram i tid.
Etter orientering, omvisning og en velsmakende lunsj var det på tide for oss å gjøre et praktisk bidrag i form av dugnad inne og ute. 4 av turdeltakerne hjalp også til på gården til en familie som hører til menigheten.
Kirkebygget i Saku ligger godt synlig til langs veien.
Turgjengen opptrer i den flotte kirkesalen.
Omvisning i kjellerlokalene som en periode fungerte som barnehage for ukrainske flyktningebarn.
Ave og Magne Mølster er utsendt fra NMS som misjonærer til Saku i Tallinn. Her med yngstedatteren Hanna.
Vi fikk lov til å hjelpe til med diverse dugnadsarbeid inne og ute.
Ingen mangel på ungdommelig energi.
Svein Arve Egeland takk på vegne av turgjengen.
Fine høstdager i Estlands hovedstad.
Rune Johansen
1-10-24